Ema Farm
19 април
Примери от личния ми опит, може да са от полза за някой.
ТЪРСЕНЕ
Неотдавна намерих перфектната къща без наем, СПОРЕД МЕН. Съвсем близо до София, реновирана, напълно самостоятелна, само срещу поддръжка на имота. Изпратих потвърждение, че проявявам интерес и обясних защо търся подобен имот, че мога да си плащам тока и водата, имам финансовата възможност да поддържам имота, и не очаквах бърз отговор. На следващия ден ми позвъни собственикът и поиска да се видим веднага – срещнах се с него след половин час и той ме одобри веднага. В бързината обаче, не бях успяла да разговарям със семейството си и поисках отсрочка да обсъдя решението с тях. Те знаеха, че търся подобен имот, но по принцип. След като обсъдихме имота, решихме, че не подхожда на НАШИТЕ нужди и отказахме.
Съвети към търсещите имот без наем:
1. Търсенето на имот без наем е семеен въпрос и е нужен консенсус. Преди да се свързвате със собственика искайте мнение и решение от семейството си.
2. Уточнявайте какво предлагате в замяна на ползването на имота под наем, от какви доходи очаквате да си плащате разходите за ток, вода; защо искате да живеете точно в този имот/регион.
ПРЕДЛАГАНЕ
Предложих къща без наем, далече от София. Имотът ми е съсобственост. Срещнахме се с един кандидат, който прояви интерес. Поканихме го на среща, харесахме го и му оставихме инициативата за последваща среща за оглед, но той повече не се обади. Някой беше публикувал обява за търсене на имот, без значение на региона. Свързахме се с кандидата и след разговор по телефона се срещнахме на живо. Човекът беше неугледен с мръсни дрехи; заяви, че е готов още утре да се настани в имота, но не може да прави никакви ремонти, ако не му платим материалите, дори когато става дума за боя. Естествено, ние отказахме. В резултат на двете неуспешни срещи, вторият собственик се отказа да даваме къщата без наем.
Съвети към предлагащите имоти без наем:
1. Оставете инициативата за среща на кандидата, ако е сериозен, той ще бъде активната страна.
2. Формулирайте очакванията си какво включва терминът поддръжка или стопанисване на имота за вас, или за всички собственици, ако са повече от един – за колко време сте готови да дадете имота без наем, очаква ли се от наемателя да прави ремонт и какъв, за чия сметка ще бъде неотложен ремонт на покрив например; разрешавате ли да се рушат сгради или изграждат нови такива в имота и др.;
3. Задайте въпроса, по телефон или мейл, как потенциалният кандидат вижда участието си в поддръжката на имота. Неговите очаквания трябва да отговорят на вашите; едва тогава организирайте среща с него.

Facebook Comments